
Siden valginnspurten startet, har de politiske partiene tilsammen brukt mer enn 9 millioner kroner på å nå folk på Facebook. Det er den største digitale valgkampen i Norge noensinne. Idag er arbeiderpartiet Facebooks største annonsør i Norge. Eksperter advarer mot utviklingen.
Fra 30. juni til 4. september har Arbeiderpartiet betalt mer enn 3,5 millioner kroner til Facebook for plassering av valgannonser, viser tall fra det amerikanske selskapet. Det gjør Arbeiderpartiet til den organisasjonen i Norge som har brukt mest penger på reklame hos Facebook siden valginnspurten startet.
Selskapet eier de sosiale nettverkene Facebook, Instagram og WhatsApp, og har ifølge Ipsos mer enn 3,4 millioner brukere i Norge på Facebook alene.
Landsorganisasjonen i Norge (LO) har også brukt mer enn 3,2 millioner kroner på annonseplassering hos selskapet siden valgkampinnspurten startet. Også derfra er annonsekroner brukt til fordel for Arbeiderpartiet.
Kommunikasjonssjef i Arbeiderpartiet Ingrid Langerud sier de lager og poster mye innhold selv, men betaler Facebook for å spre budskapet.
HER ER OVERSIKT OVER PARTIENES FORBRUK:
Organisasjoner som har betalt Facebook mest for annonser de siste syv dagene (29. august til 4. september):
- Arbeiderpartiet har kjøpt annonser for 706 939 kroner
- Landsorganisasjonen i Norge (LO) har kjøpt annonser for 750 664 kroner
- Fremskrittspartiet (Frp) har kjøpt annonser for 642 869 kroner
Organisasjoner som har betalt Facebook mest de siste 30 dagene (6. august til 4. september):
- Arbeiderpartiet har kjøpt annonser for 2 321 021 kroner
- Fremskrittspartiet (Frp) har kjøpt annonser for 2 062 168 kroner
- Landsorganisasjonen i Norge (LO) har kjøpt annonser for 1 954 558 kroner
Partiene siden 30. juni:
- Arbeiderpartiet: 3 522 480
- Fremskrittspartiet: 2 596 805
- Miljøpartiet De Grønne: 857 363
- Høyre: 508 560
- Kristelig folkeparti: 483 053
- Sosialistisk Venstreparti: 442 423
- Senterpartiet: 372 781
- Venstre: 339 722
- Rødt: 32 276
= til sammen 9 155 463 kroner
Har markedsført Støre for 100.000
– Over 3,5 millioner nordmenn er på Facebook. Derfor er det en av flere kanaler som er viktig for oss, for å ha dialog med velgere. Ikke bare i valgkamp, men hele tiden.
Kommunbikasjonssjefen i Arbeiderpartiet sier partiet annonserer bredt, men at noen saker og kandidater kan være mer relevante enkelte steder i landet enn andre.
Siden 30. juni har Arbeiderpartiet brukt 115 810 kroner alene, på annonseinnhold på Jonas Gahr Støres Facebook-side.
Rødt har brukt minst
Til sammenlikning har Facebook totalt i samme periode tjent nær 22 millioner kroner på norske annonser som angår samfunnsproblemer, valg eller politikk, i følge selskapet selv.
Det politiske partiet som har brukt minst penger på annonsering hos selskapet er Rødt. Tall fra Facebook viser at de har mottatt 32.000 kroner fra partiet siden 30. juni.
Eksperters uttalelser
Håvard Lundberg er partner i analyseselskapet Analyse og Tall. Han mener det er en stor demokratisk utfordring at Norge ikke har noen felles enighet om hvordan politisk annonsering i sosiale medier skal fungere.
Han mener det kan gi en ubalanse mellom partiene, men også fragmentere den demokratiske debatten ved at utvalgte grupper mottar utvalgte budskap.
I Norge er politisk reklame forbudt på TV, men ikke i sosiale medier.
– At så mye av den demokratiske samtalen spiller seg ut på plattformer der spillereglene designes av store selskaper og ikke gjennom demokratisk styring, er en utfordring,
sier Lundberg.
– Man må alltid huske på at det er noen som eier disse plattformene, og som har eierinteresser. Deres interesser er ikke nødvendigvis sammenfallende med en opplyst demokratisk debatt.
Kommunikasjonssjef i Arbeiderpartiet Ingrid Langerud mener markedsføring for norske partier tradisjonelt har vært godt regulert, men at diskusjonen og regulering bør følge teknologiutviklingen.
– Det kan ikke være helt fritt fram hvordan store multinasjonale selskaper opererer digitalt. Diskusjonene som går om tiltak i Europa er diskusjoner Norge er nødt til å være med på og som Arbeiderpartiet ønsker velkommen.
Tor Bang, førsteamanuensis på Handelshøgskolen BI, mener det er et tankekors at stadig flere annonsekroner har gått fra lokale og nasjonale medier til aktører som befinner seg utenfor norske lover og regler.
Bang har PR og politikk som ekspertområde. Han mener partiene står mellom barken og veden når det gjelder annonsering i sosiale medier.
– De er avhengige av å møte folk der de er, og målgruppene, ofte svært presise micro targets, befinner seg i sosiale medier,
sier Bang.
– Facebook og Google har i realiteten delt markedet mellom seg, og stikker av med pengene. Det er utenfor juridisk og økonomisk kontroll.
I andre land i Europa stilles det nå krav til de sosiale medier-plattformene som brukes i valgkampen.
I Nederland har partiene blitt enig om å ikke drive uetisk målretting, og å ikke ta imot penger fra utenlandske aktører og bruke det i politisk annonsering.
I Danmarkjobber de med lovforslag og ønsker å stille strengere krav til hvordan plattformene legger til rette for offentlig debatt.
I Australia har de stilt krav til hvordan innhold fra media blir vist på plattformer som Facebook.
– Vi bør absolutt vurdere hvordan vi i Norge kan stille lignende krav til de samme plattformene,
sier Lundberg.
Han etterlyser samtidig mer gjennomsiktighet og innsikt i hvordan partiene bruker de digitale kanalene for å nå velgere.