6. september 2022
Av Nordic Social
Zuckerberg misliker dine scrolle-vaner
Sosiale medier er for å «bygge relasjoner», ikke bare for å konsumere innhold
Selv om Mark Zuckerberg tilbringer mesteparten av dagene sine på sosiale medier, er det sjelden du finner ham scrolle gjennom Instagram Reels. Det er fordi Zuckerberg mener sosiale medier er best når de brukes til å kommunisere.
«Hvis du bare sitter der og konsumerer informasjon, er det er ikke nødvendigvis utelukkende negativt, men det vil heller ikke gi deg de positive fordelene du får av å være aktivt engasjert eller bygge relasjoner,» sa teknologimilliardæren.

Zuckerberg er ikke den eneste som fraråder den slags overforbruk av sosiale medier. Forskning viser at overdreven bruk av sosiale medier kan føre til depresjon og angst blant noen brukere. Men eksperter sier også at det kun er tilfellet dersom folk bruker plattformer utelukkende til å scrolle, fremfor å samhandle med andre.

«Rutinemessig bruk av sosiale medier» – som å «svare på innhold andre deler» daglig – er faktisk knyttet til positivt sosialt velvære og generelt bedre mental helse, antyder en studie fra 2019 utført av forskere fra Harvard University. Det motsatte blir imidlertid tilfellet når folk utvikler avhengighet av sosiale medier, eller en usunn følelsesmessig forbindelse. Dersom folk utelukkende «sjekker apper overdrevent av frykt for å gå glipp av noe, blir skuffet over eller føler seg distansert fra venner når de ikke er logget på sosiale medier», kan det ha en skadelig effekt på helsen deres, sier Mesfin Awoke Bekalu, en av studiens forfattere, forklart i et intervju.

Zuckerberg hevder at målet hans for Facebook og den forestående algoritmen ikke er å få folk til å bruke mer tid på internett, men snarere for å gjøre alles tid på internett mer engasjerende og interaktiv.

«Jeg vil ikke nødvendigvis at folk skal bruke mer tid med datamaskiner,» sa han. «Jeg vil bare at tiden folk bruker med skjermer skal bli bedre.»

Det kommer vel neppe som en overraskelse på noen at Zuckerberg har vært gjenstand for kritikk omkring akkurat dette emnet. Kritikerne hevder at Facebook og Instagram er «vanedannende» og skadelige, spesielt for tenåringer og barn. I et forsøk på å ta tak i kritikken har plattformen rullet ut funksjoner som viser tiden brukerne bruker på sosiale medier-apper. Samtidig oppfordrer de brukere til å dempe varsler, eller til og med logge av etter en viss tid.

Det vil ta tid å utvikle en fullstendig ny algoritme, men Zuckerberg sa at den eksisterende algoritmen allerede er tilpasset for å prøve å fremme positivitet i virtuelle verdener. Algoritmen forsøker å fremme de mest interaktive innleggene.

Bransjenytt

Hold deg oppdatert.

 

Vegard Haavik

Gründer og daglig leder

+47 916 76 880

vh@nordicsocial.no